Niveli i vendeve të lira të punës ishte më i ulët në shtator por prapë qëndroi mbi nivelin e individëve të papunë. Në këtë përfundim doli edhe Labor Department në deklaratën e fundit.

Sipas Job Opening and Labor Turnover Survey, vendet e lira të punës u ulën në më pak se 7mln të tilla.

Muaji gusht, sipas të dhënave, tregoi një nivel rekord prej 7.3mln vende të reja pune. Vlerësimet sipas konsesnsit të FactSet tregonin një rënie të lehtë për shtatorin, por qëndronin përsëri pranë nivelit 7.125mln.

Përkundër rënies, niveli i hapjes e pakësoi nivelin e atyre që mund të konsiderohen të papunë, të cilët ishin 6mln në muajin shtator. Këto rradhë u shtuan edhe gjatë muajit tetor duke arritur në nivelin 6.08mln individë.

“Meqë ka paqëndrueshmëri të konsiderueshme në të dhëna, rëniet e pasqyruara nuk janë një arsye për shqetësim – veçanërisht duke pasur parasysh rishikimin substancial të rritjes muajin e kaluar”, tha Julia Pollak, ekonomiste e punës në ZipRecruiter. “Kompanitë kanë qenë duke punësuar njerëz më herët se kurrë, më parë përpara sezonit të festave dhe vitit të ri. Në përgjithësi, kërkesa e biznesit për punëtorë mbetet e fortë”, u shpreh Pollak.

Përveç rënies së vendeve të lira të punës, norma e atyre të cilët kanë lënë punën e tyre vullnetarisht, ranë pak nga 3.65mln në 3.6mln. Sidoqoftë, norma e dalë, e cila krahason ata që kanë lënë punët e tyre si një përqindje e punësimit total, mbetet në 2.4%.

Nga pikëpamja gjeografike, niveli i zhdoganimit u rrit me 1/10 e një pike si në verilindje ashtu edhe në jug, në 1.7% dhe 2.9%, ra në mënyrë të konsiderueshme në perëndim nga 2.5% në 2.2% dhe u ulën në Midwest nga 2.6% në 2.5%.

Në shtator, situata ishte e tille:  188.000 vende të lira më pak në sektorin privat dhe një rënie prej 96.000 hapjeve për punë në qeveri. Kujdesi shëndetësor dhe ndihma sociale panë rritjen më të madhe, me 71.000, ndërsa shërbimet profesionale dhe të biznesit shënuan një rënie prej 118.000 dhe financimi humbi 82.000.

Një raport i veçantë i punës tregoi se papunësia ishte më e ulët në 308 nga 388 zonat metropolitane të SHBA-së.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here