• Librat dhe filmat fanta-shkencë kanë parashikuar me sukses shumë shpikje që dikur dukeshin të pamundura.
  • Udhëtimi i parë në Hënë, u përshkrua në një libër të vitit 1865, më shumë se 100 vite përpara se Austronautët Apollo 11 të ecnin në sipërfaqen e Hënës.
  • Shkrimtarët kanë shkruar gjithashtu për ora të zgjuara, bomba atomike etj., të cilat janë bërë realitet në ditët e sotme.
Fanta-shkenca na përpin në një botë gati të përpunuar dhe futuriste dhe shpesh tingëllon si një ëndërr. Por njerëzimi kë bërë përparime të pabesueshme teknologjike gjatë 100 viteve të fundit dhe shumë prej tyre, janë parashikuar në filma apo libra klasikë.
Më poshtë janë disa nga këto parashikime:
Pajisja ‘Communicator’ në Star Trek, e shfaqur për herë të parë në vitin 1966, dukej si një telefon me kapak. Megjithëse inxhinierët po punonin mbi zhvillimin e kësaj teknologjie, në vitin 1983 Motorola paraqiti celularin e parë në botë.

The iconic Communicator device on

Hologramët 3D, janë paraqitur në filma fanta-shkencë për dekada të tëra. Në vitin 2017, një kompani australiane pretendoi se ka arritur të prodhojë një tabelë hologrami që ngjason me hologramët futuriste nga filmi Star Wars.
3D holograms have been featured in sci-fi for decades. In 2017, an Australian company claimed it has managed to produce a hologram table that resembles the futuristic holograms from the original
Kostumi i Iron Man është bërë gati legjendar që nga shfaqja e parë në Marvel Comics. Në fakt, nuk pritet që njerëzit të fluturojnë të paktën brenda një kohe të shkurtër, mirëpo ushtria amerikane po zhvillon costume të teknologjisë së lartë, tek të cilët do të pasqyrohen disa nga aftëstë e Iron Man.

The Iron Man suit has become legendary since first appearing in Marvel Comics. People won't be flying around in suits anytime soon, but the US military is developing high-tech suits that will mirror some of Iron Man's capabilities.

Në vitin 1870 u botua ‘Njëzet mijë lega nën det’. Në këtë libër paraqitej një nëndetëse e mundësuar plotësisht nga energjia elektrike. Në atë kohë, nëndetëset ishin vetëm me përdorim mekanik. Në vitin 1888, u krijua nëndetësja franceze e cila funksiononte me energji elektrike ashtu sikurse ajo në libër.

Verne's

‘The World Set Free’, roman i vitit 1914, nga H.G.Wells, përmend një granatë dore të uraniumit ‘që do të vazhdojë të shpërthejë pafundësisht’. Tre dekada më vonë, SHBA-të shpërthyen dy bomba bërthamore në Japoni, duke goditur Hiroshima dhe Nagasaki.

Thirrjet video janë realizuar nëpërmjet platformave Skype apo FaceTime në shoqërinë modern edhe pse kjo metodë është paraqitur në filma klasik për dekada me rradhë. Një nga referencat më të hershme, filmi i vitit 1927 ‘Metropolis’, tregoi një videophone analog të montuar në mur.

Video calling is most often done through platforms like Skype and FaceTime these days, though the method has been featured in movies for decades. One of the earliest references, the 1927 film

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here